Geschiedenis

Deze pagina willen we gebruiken om in het kort een beetje de begin geschiedenis te vertellen van en over de Clumber Spaniël en hoe wij kennis hebben gemaakt met dit hondenras.

Volgens de geschiedenis zijn er rond 1775 de eerste gegevens bekend over het bestaan van de Clumber Spaniël. De Clumber Spaniël dankt zijn naam aan Clumber Park in Notthinghamshire in Engeland, hier had Graaf Henry van Lincoln zijn kennels gevestigd. Graaf Henry van Lincoln kreeg zijn eerste Clumbers Spaniël exemplaren van Hertog van Noailles uit Frankrijk. De Clumber Spaniëls werden ingezet voor de jacht bij drijf en apporteerwerkzaamheden. Maar tijdens de burgeroorlog in Frankrijk (Franse Revolutie) werd de hele kennel overgebracht van Frankrijk naar Engeland dit uit angst dat de kennel verloren zou gaan.

In Engeland werden deze traditionele "jacht werkzaamheden" voortgezet.

Ook heeft de Clumber Spaniël in Engeland jaren lang van "hoge adel" genoten, zo had Koning George de V een clumberkennel genaamd "Sandringham" Deze gevestigd was in de gelijknamige plaats Sandringham in Engeland.

De oudste afbeelding van een Clumber Spaniël is terug te vinden in de stal van Clumberpark in Engeland. Hier staan een van de eerste ingevoerde Clumber Spaniëls afgebeeld die overigens niet veel afwijken van de hedendaagse Clumber Spaniël.

Dat er veel mensen belangstelling in de Clumber hadden werd snel duidelijk, op de eerste hondenshows in Engeland (rond de tweede helft 1800 eeuw) verschenen steeds grotere aantalen Clumbers Spaniëls. Echter tijdens de Tweede Wereldoorlog ging dit hondenras sterk in getallen achteruit, maar dankzij enkele zeer toegewijde clumberfokkers zijn ze in stand gebleven.

De eerste Clumber Spaniëls in Nederland.
Volgens gegevens zijn de eerste Clumber Spaniëls via import rond 1960/61 van Engeland naar Nederland gekomen. Het waren de reu "Tornville Shooner" en de teef "Thornville Snowbelle" die naar Nederland kwamen. Daarbij was de teef "Thornville Snowbelle" voor de komst naar Nederland ook nog eens gedekt door "Thornville Sheriff" en in verwachting van een nest puppy`s. Dit nest werd na de komst in Nederland geboren, het nest was 2 reuen en 5 teven groot.

Ons eerste contact met de Clumber-Spaniël.
Reeds jaren zijn wij hondenliefhebbers, door jaren heen hebben we in verschillende kleuren Engelse Cocker Spaniëls gehad. Maar voor ongeveer 16 jaar geleden keken we ’s avonds op tv naar de Crufts in Engeland, dit was onze eerste kennismaking met de Clumber Spaniël. Op deze hondenshow werd hij namelijk Best in Show. We waren meteen verkocht van dit machtig mooie hondenras, zo`n hond zouden we nog wel eens willen hebben. Door onze zoektocht naar de hondenras kwamen we in het MECC Maastricht terecht, daar hebben we voor het eerst een Clumber van dichtnij mogen bewonderen. Maar helaas kregen we van deze eigenaren te horen dat er een zeer lange wachtlijst was voor een Clumberpup. We hebben toen besloten om het op een later tijdstip nogmaals te proberen.

In 2005 moesten we van onze "echte rooie" Engelse Cocker Spaniel na 13 1/2 afscheid nemen, we besloten in eerste instantie er geen nieuwe hond of puppy bij te nemen. Maar na enkele maanden het echter toch te kriebelen en zijn we weer opzoek gegaan naar Clumber Spaniëls. Met een beetje geluk kregen we onze Dizzy (Do the Dirty on of the Sandy Soil), een wens was uitgekomen ... we hadden eindelijk een Clumber Spaniël. Na de puppycursus zijn we ook naar de ringtraining gegaan, vrij snel erna zijn we naar de eerste hondenshow gegaan. En na enkele aan shows te hebben deelgenomen kwam het idee om er nog een Clumber bij te nemen, maar ook om onze eigen kennel op te starten. Zo is onze Dizzy nu het middelpunt en op de kinderen na het belangrijkste van ons gezin, we zouden ons nu geen leven meer kunnen voorstellen zonder onze Clumbers.

Dit is de Clumber Spaniël die we destijds op tv bij de Crufts in Engeland hebben gezien.